Wat zijn de regels met betrekking tot het verstrooien,
begraven of het bijzetten van as.

 

Alle gemeenten in Nederland hebben hun eigen regels met betrekking tot het uitstrooien/begraven/bijzetten van as.

 

In heel veel gemeenten is het zo, dat als men as in eigen tuin wil uitstrooien of wilt begraven in een aarde urn die door de aarde opgenomen wordt. Dit zonder toestemming gedaan mag worden.

 

Is de uitgekozen plek een openbare ruimte, neem dan contact op met de gemeente in kwestie voor toestemming.

 

De meeste gemeenten hebben gekozen voor het systeem waarbij men zoveel mogelijk vrijheid heeft. Maar er zijn natuurlijk grenzen. Denk dan dat u as wilt gaan verstrooien in een winkelstraat. Dit mag natuurlijk nooit.

 

Maar wilt u de as van bijvoorbeeld opa wilt uitstrooien/ begraven op zijn favoriete bospad, bij het bankje op het strand waar hij zo vaak zat weg te dromen, of het riviertje waar hij altijd zijn hengel uitgooide. Neem dan contact op met de eigenaar van het bos, dit kan de gemeente, Staatsbosbeheer of Rijkswaterstaat.

 

Neem gewoon voor alle zekerheid altijd contact op met de gemeente voor informatie. 

 

Er kan natuurlijk ook voor gekozen worden om de as in het buitenland te verstrooien/begraven/bijzetten. Neem dan contact op met de ambassade van het land in kwestie. Er kan namelijk om een toestemmingsverklaring van de betreffende ambassade worden gevraagd. Ieder land heeft namelijk eigen wetgeving. In ons blog ‘De urn meenemen in het vliegtuig’ vind u uitleg over de regels in een vliegtuig.

 

Verstrooien: As los op aarde of water strooien.
Begraven: In een aarde urn in de aarde begraven.
Bijzetten: In een water urn in de zee of ander water leggen zodat het opgenomen wordt door het water.

 

 

 

 

© 2024 WithoutYou